Tuesday, January 19, 2016

KENYATAAN AKHBAR - PEMILIHAN TEKS NOVEL PANTAI KASIH YANG DIJADIKAN TEKS WAJIB TINGKATAN EMPAT BAGI KOMPONEN SASTERA (KOMSAS), MOHON DIKELUARKAN DARI KURIKULUM
Pertubuhan Kebajikan Darul Wardah Selangor (DARWA) melahirkan rasa kesal apabila Novel Pantai Kasih dijadikan sebagai komponen sastera (Komsas) dalam mata pelajaran Bahasa Malaysia tingkatan empat.

Darul Wardah yang juga mengendalikan kes remaja hamil tanpa nikah di Rumah Perlindungan dan Pemulihan Wanita Darul Wardah Selangor berasa amat tidak wajar sama sekali Teks Novel Pantai Kasih yang boleh disifatkan berunsur lucah dijadikan sebagai salah satu bahan pembelajaran di sekolah menengah.

Pihak Darul Wardah berasa simpati dengan guru-guru yang bukan sahaja dibebani dengan pelbagai tugasan. Amanah kerja kadang kala menyebabkan guru terpaksa meninggalkan kelas. Remaja yang menjalani pemulihan di Rumah Perlindungan dan Pemulihan Darul Wardah memaklumkan, aktiviti yang mereka lakukan ketika ketiadaan guru adalah menonton video prono melalui telefon di belakang kelas!

Pendidikan adalah wahana untuk membetulkan kemanjadian manusia, menginsankan INSAN. Pihak kami menggesa panel pemilih supaya lebih berhati-hati, peka dan bertanggungjawab dalam pemilihan dan penilaian.

Pemilihan buku Pantai Kasih bertentangan dengan roh Falsafah Pendidikan Negara, Dasar Budaya Negara dan Dasar Sosial Negara. Teras Pendidikan yang berteraskan kepercayaan kepada Tuhan, kemuliaan akhlak, ketinggian akal budi tidak akan dicapai dengan sikap sambil lewa dan ambil mudah. Pendidikan hari ini akan mencorakkan generasi masa depan.

Pihak Darul Wardah menganggap bahawa langkah pencegahan adalah lebih baik dari merawat.

Justeru, Darul Wardah mengesa pihak Kementerian Pendidikan Malaysia untuk meneliti dan seterusnya mengambil tindakan menarik semula Novel Pantai Kasih yang menjadi novel Komponen Sastera (KOMSAS) dalam mata pelajaran Bahasa Malaysia tingkatan 4 dari kurikulum sekolah.

HAZLINA ABD RAZAK
PENGERUSI
PERTUBUHAN KEBAJIKAN DARUL WARDAH SELANGOR 

darulwardah@gmail.com

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...