Monday, October 5, 2009

Ujian Berganda Di Aidil Fitri

selepas Hari Raya, banyak dugaan datang melanda terutama kepada alumni Darwa. Si Y yang baru berhenti kerja terpaksa berpindah rumah kerana tuan rumah hendak menggunakan rumah tersebut. Y dan ahli keluarganya seramai 6 orang baru menghuni rumah tersebut 6 bulan ,terpaksa mencari rumah baru.Ujian datang berganda.anak-anaknya ramai yang kena kudis buta.Dulu masa aku kecik memang kerap kena kudis.Maklumlah hidup orang miskin dan susah.masa tu rupa comot dan tangan bernanah.al hamdulillah semua tu dah berlalu.

nasib baik ada sikit sumbangan dari orang ramai masa Ramadan yang lalu. Duit itulah yang pihak Darwa gunakan untuk membayar diposit rumah dan lain-lain urusan. Al hamdulillah, si Y telah mendapat kerja baru.Gaji Rm700.tapi cuma sempat dua hari bekerja kerana kilang ada masalah dan terpaksa berhenti lagi.Dengan usaha gigih tanpa mengenal jemu dan penat, rakan-rakan membantu dan kali ini dapat kerja baru.Harap-harap tak ada masalah lagi.

Selepas melalui semua pengalaman ini, rasanya kerja-kerja untuk membangunkan iman dan takwa insan bukan sekadar dengan aya' lio' semata-mata. Perjuangan ialah pelaksanaan kata-kata. Disamping rangsangan motivasi dan bimbingan agama, sebenarnya ramai saudara-saudara baru yang tidak merasai ukhuwwah imaniyyah itu kerana prejudis bangsa dan budaya yang sudah mengakar sekian lama.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...