Tuesday, September 15, 2015

KULIAH DHUHA MUSLIMAT BICARA WANITA UMMATIK

“RAIKAN CINTA IBU”


Kuliah Dhuha Muslimat untuk kali ini menampilkan Puan Hajjah Azlina bt Abdul Aziz yang merupakan ibu kepada Allahyarham Ammar, Syahid yang tertangguh bersama dengan Ustazah Hazlina bt Abd Razak yang merupakan pengerusi Darul Wardah.

Kuliah Dhuha Muslimat yang bertemakan “Raikan Cinta Ibu” ini diadakan di Masjid An-Naim Jalan Kebun dan Darul Wardah antara yang terlibat demi menjayakan program ini.

Selain daripada Kuliah Dhuha, program pada kali ini juga disertakan dengan solat-solat sunat, penyampaian sumbangan dan sambutan Hari Ibu.

*Pendaftaran peserta

*Pengisian daripada Ustazah Hazlina sebelum mengerjakan solat-solat sunat

*Hadirin mengerjakan solat-solat sunat berjemaah yang diimamkan oleh Ustazah Hazlina


*Bicara Wanita Ummatik yang disampaikan oleh Pn. Hjh. Azlina Abdul Aziz


Puan Hajjah Azlina merupakan ibu kepada Ahmad Ammar, yang dilaporkan meninggal dunia pada November 2013 jam 1.30 petang akibat dilanggar ambulan ketika melintas jalan di Istanbul, Turki.
Jenazah Ahmad Ammar dimuliakan di Turki kerana beliau merupakan pemuda yang banyak berjasa kepada masyarakat dan juga dalam ilmu agama dan aktif dalam berdakwah. Selain itu, pada usia semuda itu beliau telah menyertai pelbagai misi kemanusiaan di beberapa negara di dunia seperti di Syria dan sebagainya.

Ahmad Ammar juga pernah berhasrat untuk mati Syahid dalam kehidupannya. Namun, kematiannya akibat kemalangan jalan raya pada 2 November lalu telah menyebabkan beliau digelar sebagai  “Syahid yang tertangguh” oleh para sahabatnya.

Allahyarham Ahmad Ammar disemadikan di Perkuburan Eyub Sultan menghadap Laut Golden Horn. Tanah perkuburan ini menempatkan lebih 60 jasad para sahabat nabi, auliya’, panglima Uthmaniyyah dan orang-orang kenamaan di sana.

Namun Datuk Bandar telah memberi pengecualian kepada Ammar hingga allahyarham menjadi orang Malaysia pertama disemadikan di sini. Malah begitu ramai orang termasuk masyarakat setempat selain rakan satu universiti yang hadir ketika allahyarham disolatkan di Masjid Ayub Sultan, Istanbul seterusnya mengiringi jenazah Ammar ke kubur.Puan Hajjah Azlina memberi perkongsian tentang cara dia mendidik Ahmad Ammar sehingga dia menjadi pemuda yang disegani dan disayangi oleh orang lain. Ahmad Ammar amat dikenali kerana mempunyai budi pekerti yang baik, tekun, berdisiplin, taat, bercita-cita tinggi dan sikap hormatnya kepada yang lebih dewasa. Ahmad Ahmad juga dihormati sebagai seorang yang kuat ilmu agama dan aktif dalam dakwah memperjuangkan agama Islam.

Kematian Ahmad Ammar amat memberi kesan yang amat mendalam kepada seluruh ahli keluarga khususnya dan kepada seluruh anak muda yang menjadikan Ahmad Ammar sebagai teladan kepada mereka.

*Hadirin yang fokus mendengar perkongsian daripada Pn Hjh. Azlina dan ada di antara mereka yang menitiskan air mata.


Selepas selesai slot Bicara Wanita Ummatik, turut diadakan adalah sesi memberi sumbangan kepada penerima yang berkelayakan dan perlu dibantu di sekitar Jalan Kebun. Sumbangan disampaikan oleh Ustaz Zawawi bin Hj Mughni yang merupakan Imam 2 Masjid An-Naim Jalan Kebun dan juga merupakan Ahli Lembaga Pengarah Darul Wardah.

*Sesi penerimaan sumbangan yang disampaikan oleh Ustaz Zawawi
PROGRAM TADABBUR SURAH AR-RAHMAN BERSAMA DENGAN PKPIM UIAMPada hari Sabtu, 9 Mei 2015, Pihak Darul Wardah dikunjungi oleh PKPIM UIAM yang ingin melakukan program Tadabbur Surah Ar-Rahman bersama warga Darul Wardah.


Sudah semestinya pihak kami amat mengalu-alukan program seperti ini diadakan di Darul Wardah bagi memberi perkongsian dan ilmu yang lebih berguna untuk kami di sini.


*Sesi tadabbur dalam kumpulan


*Nikmat apa lagi yang mahu engkau dustakan? 


*penerangan daripada fasilitator


Tadabbur dalam kumpulan kecil sudah semestinya dapat memberi fokus dan tumpuan yang lebih kepada setiap peserta.
Terima kasih diucapkan atas perkongsian yang diberikan kepada kami.

Moga Allah redha. J


*Para fasilitator bergambar bersama penghuni Darul WardahLinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...