Monday, March 2, 2009

MARI BERWAKAF SEMENTARA

Dalam satu bengkel yang dianjurkan oleh Majlis Agama Islam Selangor ( MAIS ) Dr. Barjoyai Bardai telah mengemukakan satu cadangan berkenaan dengan wakaf sementara. Walaupun dalam mazhab Shafie hanya ada wakaf kekal tetapi mazhab lain tidak menghalang.

contoh wakaf sementara seperti wakaf kereta untuk kegunaan kerja kebajikan dan khirat untuk tempoh tertentu. Barang yang diwakafkan akan dipulangkan semula kepada pemberi wakaf sekiranya ia memerlukan semula barang tersebut.

sehubungan dengan itu, Pihak DARUL WARDAH mengalu-alukan kepada pembaca semua untuk mengambil peluang ini untuk melakukan amal kebajikan di Darul Wardah ini.

Alhamdulillah, baru-baru ini ada seorang sahabat ABIM yang Shah Alam yang menyatakan keinginannya untuk membuat wakaf kereta sementara menunggu anaknya yang masih belajar di luar negara tamat setahun dua lagi. PIhak Darul wardah sangat berbesar hati dengan hajat sahabat ABIM tersebut kerana pihak DW memang sangat memerlukan kenderaan.

Beberapa kes terbaru yang ditangani memerlukan pergerakan logistik yang agak jauh dan kerap. Justeru komitmen sabahat ABIM- WADAH yang lain untuk membantu menjayakan program dakwah bil hal yang semakin mendapat perhatian umat.

Wak Juragan

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...