Thursday, March 12, 2009

lawatan-lawatan ke Darul Wardah

Dakwah melalui ICT. Dakwah dalam era Globalisasi. Blog merupakan antara medium dakwah yang paling berkesan hari ini.

Dalam tempoh blog darul wardah di bangunkan, orang ramai mendapat manafaat yang banyak.
Dalam sebulan ini sahaja yang ingin berkunjung ke Darul Wardah, boleh tahanlah bilangannya.
Hari ini lawatan dari Dato' Menteri Sabah dan ahli rombongan datang melawat. Katanya, PA beliau dapat maklumat Darul Wardah dari internet.

Minggu lepas , Hari Jumaat sekumpulan pelajar dari UPM buat kajian sebelah pagi. Petangnya Pelajar UKM pula yang datang.

Betullah kata Saidina Ali : " didiklah anak-anak kamu dengan satu zaman yang bukan dari zaman kamu ".

Agaknya abad yang mendatang, bagaimana bentuk keadah dakwah ?

Kepala Misteri Yang Menjadi Saksi Sejarah Kezaliman

Cuba anda teka, apakah objek yang sedang anda lihat sekarang? Ya..benar...Objek yang sedang anda lihat ini ialah kepala seorang mangsa dera yang berusia 10 tahun. Ia baru menjejakkan kaki kesekolah pertama kalinya pada tahun ini. Hatinya begitu gembira tapi bercampur duka.

Beliau telah melalui sejarah hidup yang cukup trajis dan sangat menyentuh emosi. Kepalanya cedera teruk kerana diketuk dan dipukul oleh tangan-tangan yang terkutuk.

Banyak lagi episod duka yang masih tersimpan dalam diari hidup adik ini. Mereka memang tidak berdaya untuk menempuh cabaran lingkungan yang begitu buas dan rakus dengan insan marhaen.

"Ketika aku menghulur tangan untuk meminta pertolongan dan belas kasihan dari umat ternyata nasibku agak baik kerana masih ada insan yang berhati manusia".

"Apabila sku duduk sendirian memikirkan masa depan yang tidak pasti dan kelam, hatiku meronta-ronta dan menangis mencari keadilan untuk kehidupan yang lebih bermakna".

Al Hamdulillah. Tuhan ...Ampunkanlah aku dan ibuku...

Adik L

Marilah kita hulurkan tangan, ringankan beban.

Berziarah Menambat Ukhuwwah

Para tetamu sedang diberi taklimat tentang DW dan isu-isu yang sedang ditangani hari ini oleh salah seorang pengurus DW.

Shah Alam - 12 Mac 2009 - Darul wardah telah menerima tetamu jauh dari Negeri Di Bawah Bayu, Sabah. Lawatan yang diketuai oleh Menteri Pembangunan Masyarakat dan Hal Ehwal Pengguna Sabah YB. DATO’ HAJAH AZIZAH BINTI DATUK SERI PANGLIMA HJ. MOHD. DUN tiba pada pukul 10.00 pagi.

Turut bersama dalam lawatan itu ialah Ketua Setiausaha Kementerian dan setiausaha akhbar beliau dan pemandu. Mereka tiba di DW dengan dua buah kereta rasmi ( Volvo - Kalau di Selangor Camry ).

Tujuan kunjungan mereka adalah untuk berkongsi ilmu dan pengalaman dengan pihak DW kerana mereka juga mempunyai tujuan yang sama untuk dilaksanakan di Sabah.

Pihak DW amat terharu dengan kepercayaan masyarakat kepada usaha yang dilakukan ini mendapat sokongan dan dokongan dari masyarakat walaupun kadang ada yang sinis dan juling dengan usaha yang amat kecil ini.

WJ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...