Tuesday, November 9, 2010

JENAYAH ROGOL

Merujuk kepada sebuah laporan, kes jenayah seksual melibatkan wanita dari tahun 2008 hingga Ogos 2010 yang lalu mencatatkan peningkatan jumlah kes iaitu sebanyak 5,174 kes.(Berita Harian Online, 25 Oktober 2010)

(contoh keratan akhbar mengenai rogol)

Turut dilaporkan, jenayah seksual terhadap kanak-kanak dan remaja perempuan di bawah 18 tahun adalah tinggi berbanding ke atas wanita iaitu sebanyak 53.7 peratus. Peratusan ini menunjukkan gejala rogol tidak lagi mengenal peringkat usia. Jenayah rogol boleh terjadi ke atas kanak-kanak perempuan sehingga ke nenek tua yang uzur. Justeru, wanita perlu bijak menjaga keselamatan diri daripada menjadi mangsa kerakusan insan durjana.


(contoh keratan akhbar mengenai rogol)

Oleh kerana jumlah jenayah ini tidak pernah menurun, kanak-kanak perempuan dan wanita perlu didedahkan dengan strategi-strategi perlindungan diri sedari kecil. Perlindungan termasuklah mengambil langkah-langkah pencegahan seperti seni mempertahankan diri, keprihatinan terhadap suasana yang mempunyai kebarangkalian untuk kejadian rogol seperti tidak berjalan di kawasan gelap dan sunyi, tidak berjalan seorang diri, prihatin terhadap perbuatan-perbuatan lucah yang ditunjukkan kepada diri seperti menunjukkan alat kelamin, sentuhan bernafsu dan sebagainya.

Di bawah ini, terdapat langkah-langkah yang boleh di ambil bagi mengelak kejadian rogol yang tidak diingini.(Di ambil dari lama web rasmi PDRM).


· Mengawasi ahli keluarga yang kurang siuman atau kebodohan supaya tidak terbiar dan terdedah kepada bahaya rogol.

· Memberi pendidikan kepada kanak-kanak mengenai kepentingan menjaga tubuh badan mereka daripada dicerobohi.

· Memberi pendidikan agama dan moral tentang dan kemudaratan perbuatan persetubuhan haram.

· Mengawasi dan memantau pergaulan anak-anak dan memastikan mereka tidak melebihi batas.

· Jangan mempercayai janji-janji oleh bomoh atau singseh. Telah terbukti persetubuhan bukan satu cara untuk berubat tetapi satu penipuan.

· Tidak mudah mempercayai janji untuk berkahwin dengan menyerah kehormatan diri.

· Tidak mudah menurut pelawaan orang-orang yang tidak atau baru dikenali untuk makan, minum, bersiar-siar atau pergi ke bilik/rumah mereka.

· Terlebih dahulu minta dan semak kad kuasa orang yang mengaku sebagai penjawat awam seperti polis atau pegawai pencegah maksiat sebelum mengikut arahan mereka.

· Elakkan dari berjalan bersendirian di tempat-tempat gelap, sunyi atau terpencil. Jika perlu pergi juga, pastikan anda berteman.

· Membawa alat penggera peribadi amat disyorkan.

· Sentiasa berwaspada dengan makanan dan minuman yang diberikan oleh orang yang tidak atau baru dikenali. Mungkin ia mengandungi dadah, bahan pelali atau perangsang nafsu.

· Berwaspada apabila melihat orang yang mencurigakan di sekitar kawasan kemudahan awam seperti tandas, stesen bas, lif dan sebagainya.

· Ketika hendak gunakan kenderaan awam, pastikan ada penumpang wanita lain bersama.


mengatasi ancaman rogol:

· Undang-undang membenarkan hak untuk mempertahankan diri daripada dirogol dengan menggunakan kekerasan ke atas penyerang (perogol) sehingga boleh menyebabkan luka parah atau kematian ke atasnya.

· Bertenang dan jangan kelam kabut jika diugut atau diserang.

· Jangan lakukan tindakan yang terburu-buru.

· Sekiranya anda membuat keputusan untuk melawan, pastikan anda benar-benar menguasai keadaan. Anda boleh gunakan tangan atau kaki atau sebarang benda yang ada pada anda seperti beg tangan, payung, kunci dan sebagainya untuk melawan.

· Camkan muka dan tanda-tanda yang ada pada penjenayah itu serta pakaiannya dan juga nombor kenderaan yang digunakan.

· Untuk membantu penyiasatan polis, anda dinasihatkan supaya tidak membasuh badan dan pakaian yang dipakai sewaktu kejadian sebelum membuat laporan polis.


LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...