Monday, October 5, 2015

TAUSIYATUL KUBRA SIRI KE-4

“MUSIBAH... AYAT-AYAT ALLAH”


Alhamdulillah, pada 3 Pktober 2015, Tausiyatul Kubra Darul Wardah buat kali ke-4 telah selesai berlangsung. Pada kali ini, kami telah menjemput Ustazah Shadiya Abbas yang merupakan seorang personaliti TV9 dalam program Tanyalah Ustazah. Ustazah Shadiya juga merupakan anak didik kepada pengasas Darul Wardah iaitu Ustazah Hazlina.

*”Musibah.. Ayat-Ayat Allah” yang disampaikan oleh Ustazah Shadiya

Ustazah Shadiya telah mengupas secara detail berkaitan musibah berlandaskan ayat-ayat yang terkandung di dalam al-Quran. Sesungguhnya terdapat 27 ayat al-Quran yang menceritakan tentang musibah. Tajuk pada kali ini dilihat amat bertepatan dengan isu semasa yang berlaku dan juga amat sinonim dengan nasib yang menimpa para pelatih di Darul Wardah.

Kata Ustazah Shadiya, “Musibah yang Allah bagi bukan bermaksud Allah benci. Kita dihidupkan hari ini bukan untuk meneruskan dosa pada hari esok. Tanda Allah sayang dan prihatin, apabila kita musibah itu mendekatkan kita kepada-Nya”.

Para pelatih juga tidak ketinggalan untuk bertanya secara langsung kepada Ustazah Shadiya persoalan-persoalan yang bermain di minda mereka.

Selain dari Tausiyatul Kubra, pihak Darul Wardah turut menganjurkan majlis tahnik dan bercukur. Hidangan yang disediakan pada kali ini dimasak sendiri oleh Ustazah Hazlina bersama warga Darul Wardah.


*Rempah ratus yang dibawa khas dari Terengganu bak kata ustazah J


 
*Daging korban...tunggu masa untuk masak je.. resepi Ustazah Hazlina sendiri..


Lebih 10 orang bayi ditahnik pada kali ini melibatkan kesemua anak pelatih Darul Wardah dan anak-anak pelarian Muslim dari Etnik Ughyur yang mendapat perlindungan sementara di bawah Darul Wardah. Mereka merupakan migrasi dari wilayah Xin Jiang demi menyelamatkan iman, nyawa, maruah dan keluarga.*Ustazah Hazlina sedang melakukan tahnik dan bercukur kepada salah seorang anak pelatih Darul Wardah


*Ustazah Shadiya turut berkongsi kegembiraan bersama warga Darul Wardah


*Ustazah Shadiya mentahnik salah sorang bayi etnik Ughyur


  
*Ibu-ibu etnik Ughyur ini diraikan dalam majlis Tahnik yang diadakan di Darul Wardah. Mereka pelik melihat betapa wanita Malaysia bebas beraktiviti. Mereka juga memerlukan bantuan kita.


*Cenderahati buat tetamu yang hadir.. simple but sweet J


  
*Ustazah Hazlina turut menyampaikan tausiyah kepada semua warga Darul Wardah dan Bacaan doa menutup oleh Ustazah Shadiya


* Para pelatih Darul Wardah bergambar kenangann bersama Ustazah Shadiya.. siap minta autograf lagi.. J


*Bergambar kenangan bersama sebahagian tetamu yang hadir


*Selesai makan tengahari, solat Zohor berjemaah diimamkan oleh suami Ustazah Shadiya, Ustaz Khairul Azman.


Terima kasih kepada semua tetamu yang hadir memeriahkan majlis yang dianjurkan oleh pihak kami. insyaAllah, moga berjumpa pula pada program Tausiyatul Kubra yang seterusnya.

Moga Allah rahmati dan redhai kita semua J

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...