Tuesday, November 2, 2010

KATAKAN TIDAK PADA ZINA!!!!!


Memandangkan kes buang bayi dan anak tidak sah taraf semakin meningkat saban hari, ini jelas menunjukkan budaya zina sedang bermaharajalela di negara ini.

Umum mengetahui, tiada satu agama pun yang membenarkan hubungan kelamin diluar pernikahan/ perkahwinan. Apatah lagi agama Islam yang salah satu daripada maqasid syariahnya ialah memelihara nasab dan keturunan supaya terjamin kemuliaan generasi manusia dengan pernikahan yang sah di sisi syarak.

Golongan remaja seawal usia 12 tahun sudah terlibat dengan jenayah syariah yang terkutuk ini, membuatkan kita menggeleng kepala, bertanya dalam hati "di mana silapnya???"

Terdapat pelbagai faktor yang mendorong kepada gejala sosial tidak bermoral ini, daripada keruntuhan institusi keluarga, sosial, pergaulan bebas, kehancuran aqidah, akhlak dan moral, hiburan terlampau, kecanggihan teknologi yang disalah guna untuk tujuan pornografi, dan lainnya menyebabkan gejala zina ini terus membarah.

Tepuk dada, tanyalah iman...

"Tidak akan berzina seorang pelacur semasa berzina jika dia beriman, dan tidak akan minum khamar (arak) ketika meminumnya jika beriman, dan tidak akan mencuri seorang pencuri jika dia beriman." (Riwayat Bukhari dan Muslim)

"Hati-hatilah kamu daripada bicara-bicara dengan wanita, sebab tiada seorang lelaki yang berduaan dengan wanita yang tidak ada mahramnya melainkan ingin berzina padanya." (Riwayat Al-Hakim)

"Jika seorang berzina, maka keluarlah iman daripadanya bagaikan payung di atas kepalanya dan apabila ia menghentikannya maka kembalilah iman kepadanya." (Riwayat Abu Daud & Al-Baihaqi)

" Sesungguhnya tujuh petala langit dan bumi sama mengutuk orang yang selalu berzina dan bau kemaluan pelacur di dalam neraka dapat menganggu ahli neraka lain kerana sangat busuk." (Riwayat AlBazaar)
"Laknatlah untuk orang berzina, orang yang memakan riba dan orang yang menulis urusan riba dan orang yang menyaksikan riba. Mereka itu keadaannya sama sahaja." (Sahih Muslim).

"Awaslah kamu daripada berdua-duaan dengan wanita, demi Allah yang jiwaku di tanganNya. Tiada seorang lelaki yang berdua-duaan dengan wanita melainkan dimasuki syaitan antara keduanya." (Riwayat At-Tabarani)
"Seorang yang berzina atau minum khamar, maka terlepaslah iman daripadanya sebagaimana orang melepaskan gamis(baju) dari kepalanya."(Riwayat Al-Hakim)

"Akan aku ceritakan kepada kamu sebuah hadis yang tidak ada orang lain yang akan menceritakan setelah aku. Aku mendengar Rasulullah s.a.w. bersabda : Di antara tanda kiamat ialah sedikit ilmu, banyak kejahilan, berlaku banyak penzinaan, ramai kaum perempuan dan sedikit kaum lelaki sehingga nantinya seorang lelaki akan mengurus lima puluh orang perempuan." (Riwayat Bukhari & Muslim).

" Dan seorang yang bersentuhan dengan babi yang berlumpuran dengan lumpur yang busuk lebih baik daripada bersentuhan dengan bahu wanita yang tidak halal baginya." (Riwayat At-Tabarani).

BERBAHAGIALAH MENJADI GADIS...
BERBANGGALAH MENJADI TERUNA HEBAT...
KATAKAN TIDAK PADA ZINA!!!


SEKILAS AKTIVITI DARWA SEPTEMBER-OKTOBER 2010


Aktiviti Harian/ Aktiviti Kerohanian

 • Solat Fardhu berjemaah
 • Solat Sunat Taubat, sunat Dhuha
 • Qiyammulail
 • Puasa sunat Isnin dan Khamis
 • Mari belajar solat
 • Mengaji/Hafazan
 • Tazkirah interaktif
 • Belajar tulisan jawi
 • Bacaan Al-Mulk

Aktiviti Berkala
 • Kuliah Ustaz Rashidy Jamil Ar-Rasyid diadakan sekali seminggu setiap hari Khamis jam 8 malam (* berubah mengikut kelapangan ustaz).

 • Kelas Motivasi bersama Kak Hidayah setiap hari Rabu, jam 9 hingga 11 pagi.
 • Usrah bersama K. Aza, setiap hari Jumaat, jam 9 hingga 11 pagi.
 • Gotong-royong Darwa setiap hari Sabtu jam 7 pagi.
 • Rehlah Darwa sekali sebulan
 • Senaman/Jogging seminggu sekali (* mengikut kelapangan masa)

Kunjungan Pihak Luar
 • Lawatan dan kerja sosial dari Pelajar UiTM Puncak Alam pada 22 September 2010.


 • Lawatan dan kerja sosial dari Persatuan Pelajar Islam Kelantan (PPIK) dan Kesatuan Pelajar Islam Johor (KPIJ) Universiti Islam Antarabangsa Malaysia pada 30 Oktober 2010/ Sabtu.
Pihak Darwa sentiasa mengalu-alukan sukarelawan-sukarelawan untuk mengisi kelapangan di Darul Wardah dengan pelbagai pengisian seperti kelas kemahiran, menjahit, memasak dan sebagainya.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...