Monday, September 21, 2015

AYUH BERKEBUN! BERSAMA BERBAKTI KEPADA TANAH...


Aktiviti terkini pelatih Darul Wardah.. berkebun di petang hari.. J

Selain dari bersenam dan menyihatkan badan, persekitaran Darul Wardah juga makin cantik dan bersih dari hari ke hari. Bila dilakukan aktiviti ini, ramai rupanya pelatih yang suka menanam pokok. Tidak sia-sia cik pengurus membeli banyak pokok bunga untuk mencantikkan Darul Wardah.

*Bertukus-lumus mereka menanam pokok

Aktiviti menanam pokok atau berkebun mampu menghilangkan tekanan kepada para pelatih. Suasana yang terapeutik juga akan wujud dengan adanya persekitaran yang bersih, nyaman dan menyenangkan. Pasti para pelatih akan bertambah selesa untuk melakukan aktiviti seharian di sini.

*Makin berseri-seri Darul Wardah.. melahirkan suasana yang nyaman

*Sesi belajar menanam pokok.. Tak tahu kan boleh belajar.. J Asal jangan segan..

*Diharap aktiviti berkebun ini mampu menjadi antara terapi kepada para pelatih di sini
KELAS NASYID DAN ALAT MUZIKBermula bulan ini, September Darul Wardah telah mengadakan kelas nasyid dan alat muzik yang dilatih oleh Ustaz Arifuddin untuk pelatih Darul Wardah. Kelas ini diadakan sekali pada setiap minggu.

Kelas ini diadakan untuk mencungkil bakat di antara pelatih dan sedikit sebanyak mereka berasa seronok dan relaks apabila menghadiri kelas ini. Mereka tidak hanya mempelajari ilmu-ilmu agama, tetapi mereka juga didedahkan dengan kelas-kelas kemahiran seperti kelas nasyid ini.


*Ustaz Arifuddin memilih peserta yang mampu bermain alat muzik dengan baik.


Di dalam kelas ini, mereka diajar cara bermain alat muzik dan melagukan lirik dengan baik. Mereka didedahkan dengan teknik-teknik baru dalam mengendalikan alat muzik yang disediakan. Sekurang-kurangnya mereka mempunyai persiapan sekiranya perlu menyertai pertandingan nasyid atau membuat persembahan kepada tetamu yang bertandang ke Darul Wardah.


*Para pelatih turut menunjukkan bakat terpendam masing-masing.


Semoga aktiviti seperti ini mampu mengisi masa lapang mereka selain dari kelas-kelas yang perlu dihadiri setiap hari. Kami di Darul Wardah amat menekankan kelas-kelas agama tetapi dalam masa yang sama kami juga mahu para pelatih didedahkan dengan kemahiran-kemahiran lain untuk mengasah potensi diri masing-masing.

Moga bermanfaat buat semua..

Bersama mengejar mardhatillah J


‘RUNNING MOM’ DARUL WARDAH 2015 DI TASIK KOTA KEMUNING, SHAH ALAMPada 12 Ogos yang lalu, pihak Darul Wardah telah menganjurkan aktiviti ‘Running Mom’ yang melibatkan semua penghuni Darul Wardah. Aktiviti ini diadakan di Tasik Kota Kemuning, Shah Alam.
Para penghuni dibahagikan kepada 4 kumpulan dan mereka diberikan beberapa tugasan sebelum aktiviti ini diadakan antaranya melantik ketua, menyiapkan panji kumpulan dan menyediakan sorakan untuk setiap kumpulan.

Kami tiba ke Tasik Kota Kemuning pada jam 8.00 pagi. Senaman ringan dikendalikan oleh Cikgu Ifa dan Cikgu Fatin.

                                                       *Taklimat sebelum aktiviti bermula

*Semangat!.. Kami kumpulan Dodol J

*Tok Gajah pantang menyerah..! 

*Agi Idup Agi Ngelaban J

Running mom pun kena exercise jugak..

*Setiap kumpulan mendapat barang amanah.. salah langkah, tumpah la air tu.. J

*Antara check point running mom.. susun puzzle.

*Apasal la kena selimut pulak.. huhu

*Konklusi dari setiap kumpulan.. moga bermanfaat untuk running mom sekalian..

*Kita yang menentukan hala tuju hidup kita, ke arah kebaikan atau sebaliknya...

*Haaaa... ini last check point, punya la payah nak cari kunci..


Alhamdulillah, semua kumpulan berjaya mengharungi setiap check point. Walaupun penat, namun mereka berasa sangat gembira dan mendapat pengajaran dari check point yang di lalui.

Wallahu’alam.

Moga Allah Redha J

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...