Thursday, October 8, 2015

ONE FOR ALL... ALL FOR ONE


Dalam setiap kali sesi lawatan atau kunjungan ziarah yang diadakan, ramai yang bertanya bagaimana kehidupan para penghuni di Darul Wardah?

Ada yang bergaduh tak?
Ada yang buat hal tak?
Ada yang memberontak tak?
Ramai yang keluar berubah ke?

Kami hanya mampu tersenyum. J

Bagaimanapun, berubah menjadi lebih baik adalah harapan setiap insan. Walau sering mengingkari suruhan Allah dan mendekati larangan-Nya tetapi kita tetap akan ‘berjanji’ pada diri sendiri.

“Nanti aku nak berubah juga”.

Aku akan lebih taat dalam beribadah, aku akan lebih baik terhadap sesama makhluk Tuhan, aku akan lebih bersabar, aku akan lebih bersyukur dan banyak lagi. Kadang-kadang janji tersebut terungkap di dalam hati ketika kita sedang menghitung perkara maksiat yang telah dilakukan.

Mereka juga manusia biasa, tetapi yang masuk ke Darul Wardah ini daripada latar belakang yang berbeza-beza. Ada yang kaya, ada kehidupannya serba kekurangan... ada yang berpelajaran, ada yang tidak.. ada yang pandai mengaji dan ada yang baru mahu mengenal alif ba ta. Umur juga berbagai peringkat. Sedangkan kembar pun boleh bergaduh, inikan pula mereka yang asalnya dari berlainan negeri dan cara hidup. Semua itu pasti menjadi antara asbab wujudnya sifat nafsi-nafsi ketika mereka baru menjadi ahli baru Darul Wardah.

Kami di sini cuba membantu mereka untuk menyesuaikan diri sebaik mungkin. Mereka tetap saudara Muslim dan tambahan pula mempunyai masalah serta kes yang sama.

“ONE FOR ALL, ALL FOR ONE”

Ini yang cuba kami terapkan. Semuanya perlu mereka lakukan bersama, tiada yang berkecuali. Yang tidak tahu perlu dibantu oleh mereka yang tahu. 


*Makan dalam talam, hidupkan sunnah Rasulullah

Seperti makan dalam talam.
Pada awalnya, pelbagai rungutan yang timbul.

“Tak biasa la makan dalam talam ni kak.. L
“Eeee... tak nak la..geli laa” L

Tapi akhirnya perkara yang tidak biasa menjadi kebiasaan, perkara yang tidak suka menjadi kesukaan. Yang penting hubungan mereka semakin erat. Mereka kini tahu setiap apa yang dilakukan perlu bersama, tiada yang berkecuali sepertimana ketika makan di dalam pinggan masing-masing dahulu. Yang penting menjimatkan masa, lebih berselera dan enak rupanya. J

Selain itu, kami perlu memastikan mereka berjaya khatam 30 juzuk al-Quran sebelum menamatkan tempoh di Darul Wardah. Mereka juga diberi surah-surah pilihan untuk dihafal dari semasa ke semasa.

Alhamdulillah, masing-masing berusaha sebaik mungkin untuk khatam dan menghafal al-Quran. Yang tahu membaca al-Quran membantu yang baru mengenal alif ba ta untuk membaca kalam Allah ini. Tiada yang mustahil sekiranya ada keinginan dalam diri masing-masing.


*Aktiviti harian.. membaca dan menghayati  firman Allah S.W.T.


Masalah akan tetap ada dan kita pasti akan rasa terbeban sekiranya sering memikirkannya. Tetapi tiada yang mustahil bagi Allah sekiranya kita meminta pertolongan daripada-Nya dengan penuh pengharapan. Kami di Darul Wardah hanya pemudah cara dan asbab yang di hantar oleh Allah untuk membantu mereka kembali mendekati-Nya, namun usaha selebihnya untuk mereka lebih mengenal Allah adalah melalui kesungguhan dan usaha dari diri mereka sendiri.

Jika mahu pasti mampu..
Jika perlu, mesti berusaha untuk dirimu..

ANDA ADA MASALAH????

Mahu menangis?
Kepada Allah sahaja..

Mahu meluahkan?
Kepada Allah dahulu..

Mahu minta tolong?
Kepada Allah selalu..

Jika tidak ada bahu tempat untuk kita bersandar, jangan putus asa.
Masih ada lantai untuk kita bersujud pada-Nya. J

Jadikan masalah sebagai batu loncatan untuk kita makin mara ke hadapan..bukan batu yang membuatkan kita tersadung rebah kecundang.

Abu Al-Darda' berkata, "Perbanyakkan doa. Makin banyak mengetuk, kita mungkin dibuka pintunya".

Buat pembaca budiman...Doakan moga hati-hati yang kering mampu disiram dengan cahaya iman, hati-hati yang gelap pula mampu disuluh dengan nur al-Quran.

Wallahu’alam.

RAKAMAN PROGRAM “PELUANG KEDUA” HYPPTV SALURAN 420


7 Oktober 2015, Darul Wardah telah menerima kunjungan dari HyppTV (TM) yang mahu melakukan penggambaran di Darul Wardah bagi satu program mereka yang bertajuk “Peluang Kedua”.

Hampir satu hari suntuk rakaman tersebut dilakukan di sekitar kawasan Darul Wardah tanpa mengganggu aktiviti harian para pelatih kami. InsyaAllah, rancangan tersebut akan disiarkan di saluran HyppTV 420 dalam masa yang terdekat.*Persiapan sebelum memulakan penggambaran


*Rakaman di dalam kelas.. modul yang dikendalikan oleh Ustazah Hazlina


*Kelas Terapi Spiritual Qurani oleh Ustaz Zawawi diadakan seperti biasa


*Antara anak-anak pelatih Darul Wardah tidak menghalang sesi pembelajaran... Alhamdulillah, mereka pun turut sama belajar  J*Sesi temubual bersama Ustaz Zawawi dan Ustazah Hazlina... 


*Perkongsian ringkas dari Ustazah Hazlina selaku pengasas Darul Wardah kepada semua krew yang datang ke Darul Wardah


*Sesi temubual bersama salah seorang pelatih Darul Wardah


Semoga kita mampu menjadikan masalah sebagai batu loncatan untuk kita makin mara ke hadapan... bukan batu yang membuatkan kita tersadung rebah kecundang.

Masih belum terlambat untuk berubah dan semua orang berhak untuk diberi peluang kedua.
Semoga program yang bakal disiarkan nanti bermanfaat buat semua.

Nantikan. JLinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...