Wednesday, September 30, 2015

PROGRAM PENCEGAHAN ZINA - BAHAGIA MENJADI GADIS (BMG)


KEMPEN KESEDARAN BAHAYA ZINA


Menyedari dan menginsafi fenomena kebejatan akhlak dan keruntuhan nilai remaja sekarang benar-benar berada di tahap yang membimbangkan maka kami dari Pertubuhan Kebajikan Darul Wardah Selangor merasa terpanggil untuk menjalankan satu program pendidikan khusus kepada remaja-remaja perempuan sebagai satu langkah menangani masalah-masalah sosial yang semakin membarah.

Sebagai sebuah NGO yang berteraskan dakwah dan tarbiyah, kami berpendapat usaha-usaha pencegahan dapat dilakukan melalui siri-siri pendedahan dan pendidikan yang berterusan. Kami prihatin terhadap masa depan remaja-remaja yang akan menjadi pewaris kepada pembangunan negara pada masa akan datang.

Bimbingan dan tunjuk ajar secara ikhlas dan berterusan amat perlu dititik beratkan kepada remaja agar mereka akan menjadi warga yang berguna kepada agama, bangsa dan negara kelak. Melihatkan masalah sosial terutamanya seks bebas melibatkan kebanyakannya remaja –remaja perempuan, kami telah merangka satu program jati diri remaja iaitu ’Bahagia Menjadi Gadis(BMG)’.
Program yang bertunjangkan kepada nilai-nilai agama diharapkan dapat membenteng diri remaja dari terjebak ke kancah kemungkaran. Kami amat berharap program ini akan mendapat dokongan dan sokongan padu dari pelbagai pihak yang mahu bersama kami menangani masalah yang kian meruncing ini.

Bayangkan kajian kes yang dipapar bermula sekitar awal 80-an dan 90-an telah menunjukkan angka yang amat menakutkan kita semua. Betapa tenatlah lagi keadaannya sehingga ke alaf baru ini yang melaungkan slogan “langit terbuka”.

Justeru team Darul Wardah telah mengadakan jelajah Bahagia Menjadi Gadis (BMG) di sekolah-sekolah, institusi-institusi pengajian tinggi (IPT) awam dan swasta, kepada ibu bapa dan banyak lagi.


OBJEKTIF PROGRAM
  1. Memahami tentang pendidikan seksual mengikut perspektif Islam.
  2. Mengetahui cara-cara menangani pergaulan dan fenomena perlakuan seks bebas.
  3. Memahami dan mempraktikkan sikap asertif dalam situasi tertentu.
  4. Melindungi diri dari terjebak dengan perkara-perkara yang bercanggah dengan ajaran Islam.
Antara pengisian yang terdapat dalam program BAHAGIA MENJADI GADIS (BMG) adalah : 

  1. Pengenalan kepada peserta mengenai air mani, mazi dan wadi;
  2. Pendedahan mengenai bahaya zina dan kemahiran arsertif  menjauhkan diri dari bahaya zina;
  3. Tayangan video dan perkongsian pengalaman daripada penghuni Darul Wardah;
  4. Terapi solat;
  5. Terapi penggunaan air sebagai al shifa'. 
  6. Terapi asma al husna.  * Tayangan video 

* Pengenalan BMG 

* Kemahiran arsertif dalam bentuk berkumpulan * Terapi kekuatan asma al husna * Terapi Solat 


* Perkongsian pengalaman daripada pelatih Darul Wardah* Program Parenting yang disampaikan oleh Ustaz Zawawi dan Ustazah Hazlina di Darul Wardah 


Sekiranya berminat untuk bekerjasama dengan kami dalam menangani dan memberi kesedaran bahaya zina kepada masyarakat dan anak remaja, anda boleh menghubungi :

Puan Hidayah : 019-3636 394 
Ustazah Hazlina : 013-2364175
Pihak pengurusan : 03-5166 1273
No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...