Friday, August 10, 2012

Anak yatim~gembirakan lah mereka.

http://www.youtube.com/watch?v=seyrQaeckPY


Hati ini sangat-sangat tersentuh apabila menonton video ini. Menangis sambil mengenangkan Lokman [11 tahun], si anak muallaf yang yatim; tiada bapa cuma ada ibu yang kurang upaya. Hidupnya sejak beberapa tahun ini, hanya di Institut Taufiq Islami [sekolah anak2 muallaf dan yatim miskin]. Pada hujung minggu, kawan-kawannya akan pulang ke pangkuan keluarga, tapi dia hanya di asrama.


2 malam lepas, selepas habis iftar di DARWA dan sebelum dihantar pulang ke asrama, dia berkata kepada saya; "Ustazah, sabtu ahad ni saya datang sini [DARWA] boleh?", dia bertanya dengan mata yang penuh harapan. Ini permintaannya yang entah ke berapa kali. Diri ini amat serba salah kerana saya tahu, dia rindukan suasana keluarga, dan mahu seperti kawan-kawannya yang lain; ada RUMAH UNTUK PULANG."Lokman, minta maaf.. tak boleh, kat sini semuanya perempuan.. takde lelaki."


Saya hampakan permintaan dia sekali lagi. ALLAHU.. Hanya Tuhan sahaja yang tahu betapa remuk rendamnya hati ini kerana tidak dapat menunaikan permintaannya.* Untuk tebus kecewanya yang ini, inshallah, saya sudah rancang dengan staf lain, selepas raya nanti kami akan bawa dia dan kawan-kawannya berjalan-jalan di mana-mana tempat. Inshallah, inshallah... moga-moga ALLAH Taala kurniakan kami ruang waktu yang sebaiknya.
*Rasulullah sallallahu 'alaihi wasallam itu anak yatim dan memuliakan anak yatim.azmiza
DARWA
"Oleh itu, adapun anak yatim maka janganlah engkau berlaku kasar terhadapnya, Adapun orang yang meminta (bantuan pimpinan) maka janganlah engkau tengking herdik; Adapun nikmat Tuhanmu, maka hendaklah engkau sebut-sebutkan (dan zahirkan) sebagai bersyukur kepadaNya." (Adh-Dhuha: 9-11)No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...